Vissza a nyitólapraHonlaptérképKapcsolat


Search
Kutatás


Aktív Anyagok


JavallatFogszuvasodásÉrzékeny fogakÍnygyulladás/ParodontitisKellemetlen leheletErózióTermékek


Kapcsolatfelvétel szakemberek részére


Szimpózium


Az ínygyulladás megelőzése és kezelése


Vissza


A gingivitis a íny gyulladása. Ennek különböző okai lehetnek: dentális plakk, vírusok, vagy hormonális tényezők is okozhatják. Az ínygyulladás oka azonban gyakran a dentális plakk vagy foglepedék. A következő leírásban kizárólag a dentális plakk okozta ínygyulladásra térünk ki.

A ínygyulladás az íny gyulladásos megbetegedése. Oka a plakk: baktériumok és a bakteriális anyagcsere melléktermékei irritálják a ínyt. A krónikus ínygyulladás jellemző tünetei: ínyvérzés, ínyduzzanat, pirosság. Az ínygyulladás gyakori rendellenesség.
Az esetek 10–15%-ban parodontitishez, a gyökérhártya gyulladásához vezet. A ínygyulladással ellentétben parodontitis esetén a fog tapadó apparátusa is begyullad. A parodontitis a fog elvesztéséhez is vezethet, ha nem kezeli fogorvos.

Az ínygyulladás megelőzésének leghatékonyabb módja, ha naponta eltávolítjuk a plakkot. Az ínygyulladás nem csak a kezdeti stádiumban, hanem krónikus esetben is visszafordítható. Az elsődleges kezelési módszer, hogy megszüntetjük a gyulladás okát, a plakkot. A plakk eltávolítását végezheti fogorvos a fogak szakszerű tisztításával (debridement), illetve otthon is eltávolíthatjuk mechanikus úton (napi többszöri fogmosással, megfelelő fogmosási módszerek alkalmazásával, fogselyem és/vagy interdentális fogkefe). Általában nem elégséges a fogmosás általi otthoni plakkeltávolítás, ezért javallott a kémiai plakk-kontroll, amely inaktiválja a már felépült dentális plakkot és lerakódásait. A kémiai plakk-kontroll során olyan fogkeféket és/vagy szájvizeket kell használni, amelyek antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak, és ezáltal kiegészítik a mechanikus fogmosás tisztító hatását.
A mindennapos szájhigiénia részeként antimikrobiális anyagokkal kémiai plakk-kontrollt is kell alkalmazni. Az ún. kémiai plakk-kontroll célzottan a patogén baktériumok ellen kell, hogy hasson, nem károsíthatja az egészséges szájflórát, nem lehetnek komoly mellékhatásai és hosszú távon előnyös hatású kell, hogy legyen.

A meridol fogkrém aktív hatóanyaga az aminfluorid/ónfluorid kettős hatóanyag-kombináció, amelynek kitűnő plakkképződés-ellenes és gyulladásgátló hatását számos klinikai kísérlet bizonyította. A meridol fogkrém használata segít megőrizni a íny egészségét és hatékony ínygyulladás ellen.

A meridol szájvíz az aminfluorid/ónfluorid hatóanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a meridol szájvíz gyulladáscsökkentő hatású és csökkenti a plakk-képződést.
meridol – Balzsam az ínyre

Nyomtatási képOldal ajánlásaKapcsolódó temékekmeridol fogkefe


meridol fogkrém